Curs valutar - 06-12-2024 | |
EUR | 4.9773 lei |
USD | 4.7033 lei |
Ce este PVC-ul
P.V.C. -ul a fost descoperit in anul 1912 de Fritz Klatte. Principiile de baza pentru productia industriala a P.V.C.-ului poate fi rezumata in 5 etape, astfel :
- Producerea clorinei prin electroliza sarii.
- Producerea etilenei prin rafinarea petrolului si cracarea naftalinei
- Din sinteza chimica a acestor doua elemente rezulta un monomer, vinilclorul, in forma gazoasa.
- Din polimerizarea structurii acestui monomer rezulta polivinilclorul, un praf inert.
Stiati ca:
- Izolarea optima a geamului termopan este data de bagheta de aluminiu de 16 mm grosime ?
- O bagheta mai lata sau mai ingusta decat cea de 16 mm face ca pierderile prin camera termopanului sa creasca exponential ?
- In interiorul geamului termopan este aer sau un gaz rar ?
- Aerul dintre foile de sticla este un bun izolator termic ?
- Geamul termopan cu argon izoleaza cu 30 % mai bine decat geamul termopan cu aer ?
- Geamul termopan cu Kripton izoleaza cu 46 % mai bine decat cel cu aer ?
- Geamul termopan cu foile de sticla de grosimi diferite (4mm cu 5mm sau 6mm cu 4mm ) asigura o izolare fonica mai buna cu 32 % decat termopanul cu foile de sticla 4mm cu 4mm ?
- Geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza termic cu numai 3 % mai mult fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
- Geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza fonic cu numai 2 % mai bine fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
- Geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (hard) ofera o izolare termica cu 78 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
- Geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (soft) ofera o izolare termica 123 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
- In bagheta de geam se introduce o sare numita "silicagel" care are proprietatea de a absorbi umiditatea din interiorul geamului termopan ?
- Geamurile de mari dimensiuni si izolate corect sunt concave sau convexe in functie de temperatura (iarna/vara) ?
- Prin securizare se intelege "calirea" sticlei in cuptoare speciale ?
- Profilele cu adancime de 60 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,6 si 1,8 indiferent de cate camere interioare au ?
- Profilele cu adancime de 70 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,1 si 1,3 indiferent de cate camere interioare au ?
- La profilele de pvc, grosimea peretelui exterior influenteaza foarte putin izolarea termica si fonica ?
- Configuratia ferestrei influenteaza coeficientul termic al profilului cu 10~20 % ?
- Ferestrele cu doua canate au cele mai mari pierderi de caldura ?
- Un pervaz montat incorect (care iese in camera mai mult de 20~30 mm) faciliteaza aparitia condensul ?
P.V.C.-ul in forma finala poate fi pulbere sau granule. Pudra PVC-U in starea sa pura(alba) nu este corespunzator pentru extruziune. De la 10 pana la 15 produse trebuie sa fie adaugate (stabilizatori, lubrifianti, pigmenti, modificatori care sa-i sporeasca rezistenta la soc, etc.). Dupa aceasta operatie de amestecare, produsul final, care este sub forma de pudra sau granule, este gata pentru extruziune. Crearea de dispozitive de inalta performanta, matrite si calibratori formeaza o veriga esentiala in lantul de extruziune.
Matrita este instalata la iesirea masinii de extrudat si canalizeaza fluxul de materiale pentru a forma profilul dorit.
Calibratorul da profilului configuratia sa finala prin racire si formarea prin vacuumarea peretilor.
Aceste matrite si calibratori sunt formati dintr-un otel special, care garanteaza calitatea produsului pe termen lung. Extruderea este metoda prin care pudra sau granulele de PVC se transforma in produsul semifabricat- profilul din care urmeaza sa se execute sistemele de usi si ferestre. In afara de proiectarea si fabricarea dispozitivelor necesare trebuie asigurata si intretinerea utilajelor, acestea fiind continuu monitorizate si optimizate. Aceasta strategie este necesara pentru garantarea calitatatii profilelor tot timpul.
Desi procesul pare a fi simplu, toate etapele extruziunii si utilajele implicate trebuie sa lucreze intr-o armonie perfecta pentru a da un produs absolut perfect din toate privintele. Axul extruderului injecteaza compusul intr-un cilindru incalzit care gazduieste un "surub", care se invarte impingand materialul omogen si plastic catre orificiul matritei, unde PVC-U ia forma profilului dorit. In final, profilul extrudat este taiat la lungimea ceruta de procesul urmator.
Productia de PVC-UE celular este realizata folosind procesul de coextruziune. Aceasta inseamna ca un singur proces le permite celor doua materiale sa fie coextrudate sub forma unui ansamblu. Inima profilelor coextrudate consta din PVC-UE celular rigid, neplastificat. Stratul exterior, aplicat inimii prin coextruziune, este alcatuit din PVC-UE rigid neplastificat, extrem de rezistent la soc.
Desigur, ca pentru a raspunde tuturor exigentelor pietii, a fost necesar ca profilele finite sa fie produse intr-o gama variata de culori, pe linga culoarea alba care este folosit pe scara larga.
Tehnicile de finisare a profilelor extrudate sint foarte variate, de la companie la companie, dintre acestea distingandu-se citeva mai uzuale si anume:
- colorarea in masa – care consta in colorarea amestecului de granule si obtinerea in urma extrudarii a unui profil de diferite culori
- aplicarea filmelor acrilice – metoda consta in aplicarea pe suprafata profilelor, aclimatizate in prealabil pentru a spori aderenta filmului si tratate cu adezivi, a unui film acrilic activat termic si aplicat cu ajutorul unor role. Profilele tratate astfel dau o nota deosebita timplariei PVC, acoperind o gama foarte diversificata de culori si nuante, cele mai cunoscute si apreciate fiind cele de stejar, fag si pin rosu.
- imprimarea - este o metoda folosita mai rar si consta in incorporarea in profil a diferitelor modele si culori dupa care acestea sunt finisate cu un invelis rezistent lucios sau mat in functie de comanda.
Controlul calitatii
Bineinteles ca un aspect foarte important al productiei de profile din PVC este si controlul calitatii, care se face zilnic de personal specializat. Pornind de la materia prima si pana la profilul extrudat, totul este riguros verificat, in conformitate cu standardele impuse de institutele de control al calitatii. Producatorii de profile PVC dispun de laboratoare specializate in care produsele semifabricate sint testate in cele mai mici amanunte, dimensiune, culoare, stabilitate termica, rezistenta la soc, contractie, rezistenta la razele ultraviolete. Rigoarea acestor controale fiind o garantie a calitatii materialelor produse.